ABA ONV kursu
15 Mayıs 2017 10:11

Derneğimizin ortak olarak yer aldığı KA2 projesi kapsamında ilk kurs sona erdi

Eğitimde ABA Yöntemi

Ülkemizde “uygulamalı davranış analizi” olarak bilinen “ABA” Applied Behavior Analysis Yöntemi’nin otizmli çocukların eğitiminde uygulanması ile ilgili, Erasmus+ KA2 projesi kapsamında Litvanya’da düzenlenen eğitim kursu 7-13 mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Kısa adı ABA ONV olan “ABA - our new view in special education” isimli proje kapsamında düzenlenen kursa 6 ülkeden(Türkiye, Litvanya, İspanya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan) 40 öğretmen ve eğitim uzmanı katıldı.

Türkiye’den proje ortağı olarak SEADDER-Sürekli Eğitim Araştırma ve Danışma Derneği’nin 6 eğitimci ile katıldığı kursun ev sahipliğini Litvanya’dan KURŠENU LOPŠELİS-DARŽELİS "EGLUTĖ" yaptı.

Kurs kapsanında okullar ve üniversiteler ziyaret edildi.

SEADDER yönetim kurulu başkanı Necdet KARA, proje hakkında şunları söyledi; “ABA metodu davranışı bilimsel olarak analiz eder ve Otizmi şöyle tanımlar; Otizm nörolojik temeli olan gelişmemmiş davranışların bir sendromudur. Otizmli birey özel ve dikkatle seçilmiş, bulunduğu ortamla yapıcı bir iletişim kurmay hedefleyen bir programda kendisinde eksik olan sosyal davranışları kazanabilir çevre ile iletişimi arttıkça sorunlu davranışlarında azalma sağlanabilir.” Biz de bu projeye katılarak, Otizmli çocukları eğitiminde ABA yönteminin AB ülkelerindeki uygulamalarını yerinde görmek ve ülkemizdeki uygulamalar hakkında da onları bilgilendirmek istiyoruz.